Porady- pieczenie chleba

wtorek, 7 kwietnia 2020

Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami


Kolejny mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem połączyłam jej dwa przepisy. Z jednego wzięłam przepis na ciasto z drugiego przepis na masę. W rezultacie mazurek wszedł wyjątkowo smaczny.

Masę można wykorzystać do każdego przepisu na mazurek. Możemy ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione bakalie.
Masa przed zapiekaniem jest płynna, więc bardzo ważne jest zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa nie wypływała.
Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia. Wystarczy te 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie masa będzie jeszcze delikatnie wilgotna.
Z każdym dniem ciasto jest lepsze. Pamiętajmy, aby ciasto po wystudzeniu owinąć folią spożywczą. Wówczas spód mazurka nie będzie wysychał.


Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami

Potrzebujemy

Ciasto z ¼ składników

  • 115g masła,
  • 225g mąki,
  • 60g kwaśnej gęstej śmietany, 2 kopiaste łyżki,
  • 2 jajka,
  • 115g cukru pudru,
  • wanilia

Masło wygniatamy ręką na desce lub stolnicy. Stopniowo dodajemy mąkę i po jednym jajku.
Następnie dodajemy cukier i śmietanę oraz wanilię.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące. W zależności od wielkości jaj możemy dosypać odrobinę mąki. Nie przesadzajmy z mąką, bo ciasto będziemy chłodzić w lodówce, więc nie będzie problemu z wałkowaniem. Po schłodzeniu wałkujemy na grubość palca o prostokącie większym około 2cm od dna foremki, aby ciasto nachodziło na boki. Czyli robimy rant.
Wykładamy do prostokątnej tortownicy o wymiarach 27x12. Tortownica czy foremka może być nawet odrobinę większa. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180st. 30 minut.

Masa 
  • 2 jajka,
  • 115g cukru.
  • 30g śmietany kwaśnej, 1 kopiasta łyżka,
  • 115g gorzkiej tartej czekolady, czekoladę pokroiłam w drobną kostkę,
  • 55g mąki pszennej,
  • 50g płatków migdałowych
  • 100g orzechów włoskich,
  • ewentualnie czekolada gorzka do ozdoby mazurka.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę i łączymy składniki.
Dodajemy czekoladę i migdały. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na upieczone lekko przestudzone ciasto i układamy orzechy. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 170st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację