Kolejny mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem połączyłam jej dwa przepisy.
Z jednego wzięłam przepis na ciasto z drugiego przepis na masę. W rezultacie
mazurek wszedł wyjątkowo smaczny.
Masę można wykorzystać do każdego przepisu na mazurek. Możemy
ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione bakalie.
Masa przed zapiekaniem jest płynna, więc bardzo ważne jest
zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa nie wypływała.
Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia.
Wystarczy te 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie masa będzie jeszcze delikatnie
wilgotna.
Z każdym dniem ciasto jest lepsze. Pamiętajmy, aby ciasto po
wystudzeniu owinąć folią spożywczą. Wówczas spód mazurka nie będzie wysychał.
Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami
Potrzebujemy
Ciasto z ¼ składników
- 115g masła,
- 225g mąki,
- 60g kwaśnej gęstej śmietany, 2 kopiaste łyżki,
- 2 jajka,
- 115g cukru pudru,
- wanilia
Masło wygniatamy ręką na desce lub stolnicy. Stopniowo
dodajemy mąkę i po jednym jajku.
Następnie dodajemy cukier i śmietanę oraz wanilię.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące. W zależności od wielkości jaj możemy dosypać odrobinę mąki. Nie przesadzajmy z mąką, bo ciasto będziemy chłodzić w lodówce, więc nie będzie problemu z wałkowaniem. Po schłodzeniu wałkujemy na grubość palca o prostokącie większym około 2cm od dna foremki, aby ciasto nachodziło na boki. Czyli robimy rant.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące. W zależności od wielkości jaj możemy dosypać odrobinę mąki. Nie przesadzajmy z mąką, bo ciasto będziemy chłodzić w lodówce, więc nie będzie problemu z wałkowaniem. Po schłodzeniu wałkujemy na grubość palca o prostokącie większym około 2cm od dna foremki, aby ciasto nachodziło na boki. Czyli robimy rant.
Wykładamy do prostokątnej tortownicy o wymiarach 27x12.
Tortownica czy foremka może być nawet odrobinę większa. Ciasto nakłuwamy
widelcem i pieczemy w 180st. 30 minut.
Masa
- 2 jajka,
- 115g cukru.
- 30g śmietany kwaśnej, 1 kopiasta łyżka,
- 115g gorzkiej tartej czekolady, czekoladę pokroiłam w drobną kostkę,
- 55g mąki pszennej,
- 50g
płatków migdałowych
- 100g
orzechów włoskich,
- ewentualnie czekolada gorzka do ozdoby mazurka.
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę i łączymy składniki.
Dodajemy czekoladę i migdały. Mieszamy dokładnie. Wylewamy
na upieczone lekko przestudzone ciasto i układamy orzechy. Zapiekamy przez 10
minut w temperaturze 170st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację