Użyłam mąki z pszenicy Durum a nie kaszki. Na rynku są dwa
rodzaje. Pszenica Durum zmielona raz jest w formie drobniutkiej kaszki, która
bardziej nadaje się do makaronu i mielona kilkakrotnie na typową mąkę.
Można użyć również zwykłej mąki pszennej chlebowej lub
orkiszowej, ale ilość płynu może być nieco inna. Chleb o delikatnym miąższu i
chrupiącej skórce. Kiedy dobrze przestygnie, kroimy i wkładamy do woreczków
tyle kromek ile zużyjemy na śniadanie i szczelnie zawiązujemy.
Bardzo polecam, takiego tostowego
próżno szukać w sklepie.
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia
Potrzebujemy
- 800g mąki z pszenicy Durum,
- 150g mąki żytniej razowej,
- 5-6 łyżek prażonego sezamu,
- 3 łyżki prażonej dyni,
- 3 łyżki prażonego słonecznika,
- 50g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 650g ciepłego mleka z wodą pół na pół,
- 2 łyżki nierafinowanego oleju,
- 15-18g soli.
Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta
moczymy
- 50g płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżka nasion lnu,
- 150g wody z mlekiem pół na pół.
- Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.
- Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.
- Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
- Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.
- Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.
- Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
- Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
- Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
- Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
- Następnie ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką. Rozmiary foremek 23x13cm i 30x11cm. Mogą być dowolne o zbliżonej wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
- Pieczemy w temp. 220st. przez 40 - 45 minut. Wrzucając na dno piekarnika po kilka kostek lodu w trakcie pierwszych 15 minut pieczenia lub odpowiednią miseczkę z 200 250ml wody. Po 15 minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację