Porady- pieczenie chleba

wtorek, 30 października 2018

Zapomniana brukiew, trzy razy tak!


 W jednym miejscu na bazarku, gdzie zaopatruję się w warzywa mogę ją kupić. 3 PLN za kilogram, to cena dość przystępna. Odkryłam to niedawno i sprzedawca mnie zapewnił, że ma ją zawsze jesienią i wiosną.

wtorek, 23 października 2018

Jesienny chleb na zakwasie z melasą



 Długie jesienne dni, mogą wprowadzić każdego w przygnębienie. Chociaż każda pora roku ma swój urok, to chyba najbardziej przygnębiająca jest jesień, ta późna jesień. 

czwartek, 18 października 2018

Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową


  Komosa ryżowa to roślina jednoroczna, która jest uprawiana w Ameryce Południowej. Nazwa tej rośliny jak i gatunek jest spokrewniony z komosą białą, czyli naszą polską. Muszę przyznać, że ta informacja zaczerpnięta z Internetu trochę mnie zaskoczyła. 

czwartek, 11 października 2018

Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej


Sucharki papieskie w/g Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Przepis oryginalny, cyt:
„Zważyć 7 jaj ze skorupkami,

środa, 3 października 2018

Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych



Placek po węgiersku to potrawa polska. Jednak jej powstanie, jak niektórzy mówią ma

wtorek, 2 października 2018

Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku.



Składniki do zapiekania można przygotować wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. Ilość w zależności od apetytu i ilości osób.