Składniki do zapiekania można przygotować wcześniej a zapiec
tuż przed podaniem. Ilość w zależności od apetytu i ilości osób.
Proponuję użyć
2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest
bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w
plastrach.
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka
na pomarańczowo
Potrzebujemy
- 5 niedużych marchewek,
- 1 średni batat,
- 10 plasterków surowego wędzonego boczku,
- 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z jednej pomarańczy,
- liście szałwii,
- rozmaryn,
- olej,
- sól,
- pieprz.
- Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę.
- Następnie wrzuciłam marchew i gotowałam do chwili aż była prawie miękka, ale jędrna. Do miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu. Dodałam również ścięte części po ziemniaku. Całość wymieszałam i odstawiłam na godzinę.
- Następnie marchew i ziemniaki owijałam serem i boczkiem. Wyglądało to tak: najpierw listek szałwii, potem plasterek sera, następnie boczek. Gotowy boczek jest tak cienko pokrojony, że proponuję na jedną marchewkę czy ziemniaka po dwa plasterki. Boczek zabezpieczy ser przed nadmiernym wypływaniem w trakcie zapiekania. Kupiłam boczku za mało, więc kilka kawałków warzyw zapiekłam bez zawijania. Zamiast boczku można użyć plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej tego typu.
- Zapiekałam na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200st. około 20 minut tylko do zrumienienia boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację