Już po spróbowaniu wiedziałam,
że to cukier na gorąco z dodatkiem jabłek. Była
tak słodka, że nie dało się jej jeść! Zemdliło mnie po małym kawałku:).
Nie ma nic gorszego jak przesłodzona szarlotka!
W przypadku każdego ciasta można przesadzić z cukrem, ale szczególnie duża jego ilość w szarlotce jest nie do zniesienia, właściwie to nie do zjedzenia:).
W przypadku każdego ciasta można przesadzić z cukrem, ale szczególnie duża jego ilość w szarlotce jest nie do zniesienia, właściwie to nie do zjedzenia:).
W przepisie nie podaję ilości cukru do smażonych jabłek, ja dodałam
cukru do smaku.
Sok z jabłek, również po zredukowaniu można dosłodzić odrobinę, ale wtedy trzeba dodać żelatyny, aby otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna.
Sok z jabłek, również po zredukowaniu można dosłodzić odrobinę, ale wtedy trzeba dodać żelatyny, aby otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna.
Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po
odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia
Ciasto, kruche i pyszne
Potrzebujemy
- 400g mąki pszennej,
- 250g masła prosto z lodówki,
- 1 żółtko,
- 5 łyżeczek cukru,
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- sól do smaku,
- prażone jabłka lub świeże.
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko
zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Użyłam tortownicy o średnicy 21cm i małej kokilki do zapiekania o średnicy 11cm.
Ciasto rozwałkowałam na 2 odpowiednie placki. Wyłożyłam obie foremki po brzegi,
nadmiar ciasta pozostawiłam do dekoracji. Zapiekałam w temperaturze 180st do
zrumienienia, wcześniej robiąc w cieście dziurki widelcem.
Prażone jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, ozdabiamy ciastem w/g własnego pomysłu, albo ściągamy wzór ode mnie:).
Prażone jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, ozdabiamy ciastem w/g własnego pomysłu, albo ściągamy wzór ode mnie:).
Dopiekamy w temperaturze 180-190st do zrumienienia.
- Około 2kg jabłek, najlepszych na szarlotkę,
- cukier do smaku,
- cynamon.
Z zamiarem robienia galaretki, gotujemy, aż jabłka zupełnie
się rozpadną.
Rozrzedzone jabłka przelewamy przez durszlak, wyłożony gazą,
do garnka. Pozostawiamy aż większość soku odcieknie.
Do garnka przekładamy mus z jabłek, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu około 30 minut mieszając od czasu do czasu, pod koniec dodajemy sproszkowany cynamon.
Do garnka przekładamy mus z jabłek, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu około 30 minut mieszając od czasu do czasu, pod koniec dodajemy sproszkowany cynamon.
Galaretka z soku jabłkowego
Do powstałego po odciśnięciu soku z jabłek, dodajemy laskę cynamonu i cukier, powiedzmy 100g na 1litr soku. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż powstanie syrop. Można przeprowadzić próbę na srebrnej łyżeczce. Jeśli kropla soku szybko na niej zastyga, zestawiamy garnek z ognia.
Syrop rozlewamy w pojemniczki na lód, lub inne nieduże,
odrzucając cynamon.
Wcześniej smarujemy pojemniki delikatnie olejem, aby po
stężeniu łatwiej można wyjąć galaretkę.
Pozostawiamy w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację