Do suszenia najlepsze są pomidory polne, podłużne i
mięsiste.
Powinny być dojrzałe ale dość twarde. Na 4 sita w suszarce spożywczej
potrzebujemy 4 kg pomidorów. Najlepsze są takie średniej wielkości. Zbyt duże
dłużej się suszą.Kiedy suszyłam pomidory po raz pierwszy, zalewałam już wysuszone gorącym olejem / temp. oleju około 70st./ w małych słoikach. Jednak uważam, że najlepiej przechowują się bez oleju.
Jeśli potrzebujemy pomidory w oleju zawsze możemy potrzebną ilość zalać gorącym olejem i pozostawić na kilka dni aby zmiękły i były gotowe do wykorzystania na bieżąco.
Suszone pomidory z ziołami i czosnkiem
Potrzebujemy
- Dowolną ilość pomidorów mięsistych, najlepiej kupować partiami,
- gruba sól,
- dowolne zioła, u mnie oregano, tymianek, bazylia,
- czosnek pokrojony w plasterki.
Pomidory kroimy na pół wzdłuż i pozbywamy się pestek oraz soku. Układamy w spożywczej suszarce skórą do dołu. W
połowie suszenia jak jeszcze pomidory są wilgotne posypujemy je plasterkami
czosnku i grubą solą najlepiej kłodawską. Na jedną połówkę pomidora 3-4
plasterki czosnku i małą płaską łyżeczkę grubej soli. Sól wciąga wilgoć i
dodatkowo konserwuje. Zioła suszą się szybciej więc układamy je na pomidorach
już prawie ususzonych razem z gałązkami.
Pomidory powinny być wysuszone jak grzyby nie powinny być
nigdzie wilgotne. Przechowujemy najlepiej w słojach szczelnie zamknięte
od dluzszego czasu przymiezam sie do zakupu suszarki spozywczej prosze mi podpowiedziec jakiej pani uzywa
OdpowiedzUsuńUżywam suszarki z Niewiadowa, ma mnóstwo lat i żal mi ją wymienić na inną. Kiedyś dostałam suszarkę od firmy Zelmer po niecałych 2 latach zepsuła się i nie warto było jej naprawiać. Wyciągnęłam swoją niezawodną. Proponuję więc suszarkę z Niewiadowa! Dobra polska firma!
Usuń