Przepyszne leczo! To teraz najlepsza pora na jego
przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa i wiele innych cennych
składników.
Do tej potrawy podsmażam
warzywa stopniowo, zaczynając od
tych najtwardszych, na dość dużym ogniu w dobrze nagrzanym garnku. Warzywa
powinny być w całości miękkie i jednocześnie lekko chrupiące.
Rozgotowane warzywa to nie tylko większa strata cennych
składników, ale też nieciekawy smak.
Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do
miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę.
Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. Sok pomidorowy dolewam na
samym końcu, bo może się okazać zbyteczny, z uwagi na to, że warzywa puszczają
dużo soku.
Przygotowując wszystkie składniki, ułatwiam sobie dalszą
pracę i przygotowanie tej pysznej jednogarnkowej potrawy trwa szybko i
sprawnie.
Leczo z cukinią
Składniki:
- 5 sztuk dużej mięsistej papryki / czerwona, żółta /,
- 3-4 małe cukinie,
- 3 duże cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6-7 mięsistych pomidorów,
- 1-2 papryczki chili,
- ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego,
- kawałek wędzonego boczku,
- kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa,
- odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania,
- sól, pieprz do smaku,
- świeże zioła / bazylia, oregano /.
- W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili i smażymy do zrumienienia.
- Następnie wrzucamy cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia.
- Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej.
- Następnie cukinia.
- Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos.
- Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane.
- Jeśli leczo jest zbyt gęste to w tym momencie dolewamy soku pomidorowego.
- Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację