Nie miłość dla chleba…
Krzysztof Kamil Baczyński
Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem
Zaczyn
• 50g zakwasu,
• 350g wody,
• 250g mąki żytniej typ 720,
• 100g tartego jabłka.
Czas fermentacji 12 godzin
Ciasto właściwe
• Cały zaczyn,
• 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach,
• 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
• 100g mąki żytniej typ 720,
• 250g wody,
• 15g soli,
• Mąka do podsypania.
W misce łączymy składniki ciasta właściwego. Ciasto jest dość luźne. Po wymieszaniu składników, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką. Miskę przykrywamy i pozostawiamy do wstępnej fermentacji na 90 minut.
W tym czasie składamy 2 razy wyjmując ciasto na blat posypany mąką. Staramy się, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.
Po drugim złożeniu, ciasto wkładamy do formy, w której będziemy piec do ostatecznego wyrośnięcia. Ja wyłożyłam ciasto do ceramicznej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Można użyć 2 foremek o wymiarach 25x11.
Po ostatecznym wyrośnięciu, u mnie 1,5 godziny pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut w naparowanym piekarniku. Wrzuciłam w tym czasie 2 razy po 2 kostki lodu na dno piekarnika.
Zmniejszyłam temp. do 220st i dopiekłam około 45 minut.
Jeśli będziemy piec w 2 foremkach skracamy czas pieczenia o jakieś 15 minut.
Danciu, piękny chlebek! Jakiej użyłaś mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ala
Ala już poprawiłam, użyłam mąki orkiszowej jasnej typ 630.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również.
Upiekłam - od razu po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że to będzie "mój chleb". Jesienny, ze słonecznymi promykami. W mojej wersji mąkę orkiszową typ 630 zastąpiłam wymieszanymi w proporcji 1/1 mąką pszenną typ 750 i orkiszową typ 700. Dodałam także pestki dyni. Wyrabiałam mikserem 10 minut. Pięknie wyrósł, pachnie nieziemsko, smakuje obłędnie - trzeba go upiec. Dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńBeata, bardzo się cieszę, że przepis był dla Ciebie inspiracją. Sam przepis zawsze powinien być tylko podpowiedzią do własnych eksperymentów. Pozdrawiam serdecznie i życzę zawsze udanych chlebków :)
UsuńChętnie bym upiekła,ale problem w dyni i to z kilku powodów ! Rozmyślam,czym można zastąpić i na razie mam pustkę. Pozdrawiam ! Mej
OdpowiedzUsuńMej, zamiast dyni może być cukinia, marchewka, bataty...
UsuńPozdrawiam również :)
Dziękuję bardzo za inspirację.Bardzo przekonująca jest cukinia.
UsuńMej