Porady- pieczenie chleba
sobota, 16 grudnia 2023
Kulki z suszonych owoców w czekoladzie
sobota, 9 grudnia 2023
Rolada z dziką różą
Dzika róża w wazonie była zrywana kilka dni temu, mróz jej nie zaszkodził za bardzo bo po zerwaniu jest dość twarda i nadaje się na przetwory. Jest to gatunek róży, która dość późno dojrzewała, dlatego jeśli ktoś znajdzie taką w swojej okolicy może śmiało zrywać.
wtorek, 28 listopada 2023
Czosnek w oliwie z ziołami
niedziela, 29 października 2023
Babcine ciasteczka z maszynki z werbeną cytrynową i dżemem z dzikiej róży
Suszona werbena cytrynowa wzbogaciła ciastka o cytrynowy zapach a dżem z dzikiej róży dodał cudownego smaku.
poniedziałek, 16 października 2023
środa, 11 października 2023
Leniwiec, ciasto drożdżowe na niedzielę
Wyszperałam przepis z 2012r., który był wpisem na starym blogu. Mnóstwo komentarzy i same pozytywne. Przepis na to ciasto mam od Izy z Dolnego Śląska.
Jest to ciasto szczególnie
środa, 4 października 2023
Dżem z owoców głogu
czwartek, 14 września 2023
Dżem z dzikiej róży
Rzymianie bardzo cenili jej właściwości zdrowotne.
piątek, 8 września 2023
Sok z czeremchy z goździkami i cynamonem
Czeremcha pospolita i czeremcha amerykańska, to przeważnie te 2 gatunki występują w Polsce. Obie pięknie zakwitają wiosną na biało.
środa, 30 sierpnia 2023
wtorek, 15 sierpnia 2023
piątek, 28 lipca 2023
Wypasione racuchy z kwiatami nagietka ◊ Smażymy na suchej patelni
Racuchy nie są tak puszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąk. Zapewniam jednak, że o wiele lepsze nawet na drugi dzień.
środa, 5 lipca 2023
Chleb na zakwasie z zielonym bobem na liściach chrzanu
Nowa receptura, pieczony tuż przed końcem lipcowej pełni. Chleb prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
poniedziałek, 26 czerwca 2023
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości
Wpis archiwalny z 2015r. "Odkurzyłam" przepis bo pomyślałam, że być może komuś się przydadzą rady w temacie chleba weselnego czy innych uroczystości.
wtorek, 13 czerwca 2023
Rurki z bitą śmietaną z musem truskawkowym
Przez kilka dni szukałam pustych rurek waflowych w pobliskich sklepach i oczywiście takich jak chciałam nie było.
czwartek, 1 czerwca 2023
Ocet z kwiatów czarnego bzu, płatków dzikiej róży i truskawek
niedziela, 28 maja 2023
Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance
Chleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie.
Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama.
piątek, 19 maja 2023
Deser jabłkowo-śmietankowy
Deser bez pieczenia, prosty i smakowity. Jabłka jeszcze są, nowe niedługo będą, ale można użyć musu jabłkowego ze słoika, jeśli ktoś z Was ma zapasy zimowe.
wtorek, 9 maja 2023
środa, 26 kwietnia 2023
Lekki i orzeźwiający deser jogurtowy z galaretką i brzoskwinią
czwartek, 20 kwietnia 2023
Pesto nie tylko z bazylii
Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach.
poniedziałek, 3 kwietnia 2023
poniedziałek, 27 marca 2023
Mazurek lursowski, przepis XIX wiecznej Warszawy
W książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mnóstwo przepisów na mazurki. Do tej pory piekłam mazurek królewski, mazurek z masą czekoladowo-śmietankową i o tajemniczej nazwie, lursowski.
poniedziałek, 20 marca 2023
Miseczki chlebowe do wielkanocnego żurku
Ciasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny.
czwartek, 9 marca 2023
Kurczak zagrodowy pieczony w całości z ziołami, cytryną i warzywami
Kurczak pieczony w garnku rzymskim jest soczysty i wyjątkowo smaczny. Nie musimy go w trakcie pieczenia doglądać tak często jak przy pieczeniu tradycyjnym sposobem.
czwartek, 2 marca 2023
Obiad na niedzielę, zapiekanka
Zapiekankę bardzo polecam o każdej porze roku. Nie tylko mnie przypadła do gustu. Sprawdzona na dość wybrednych podniebieniach. Prezentuje się świetnie i tak też smakuje.
czwartek, 23 lutego 2023
Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado
Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego.
Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury.
wtorek, 14 lutego 2023
Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej z konfiturą z pomarańczy
To przepis z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Nie raz już piekłam z tego przepisu, tym razem dodałam inne nadzienie. To wyborne pączki, jak napisała autorka.
czwartek, 2 lutego 2023
Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym
wtorek, 24 stycznia 2023
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie
Chleb rewelacja! Może nie jest doskonały, bo to mój pierwszy w ten sposób upieczony, ale wszystko przede mną. Dzikie drożdże, które wychodowane zostały z wody i jabłka uchwycone w momencie ich największej aktywności.
czwartek, 19 stycznia 2023
Domowa granola w dwóch odsłonach
wtorek, 10 stycznia 2023
Chleb na zaczynie biga
Chleb na drożdżach również potrzebuje czasu aby cieszyć się jego smakiem. Dość często bywa tak, że szybciej się go zjada niż przygotowuje. Chleb z chrupiąca skórką, cudownym zapachem i smakiem długo fermentującego ciasta. Bez śladu zapachu drożdży.
środa, 4 stycznia 2023
Królewski deser, pieczone jabłka w cieście francuskim z syropem jabłkowym
Przepyszny deser, a jak by tego było mało, to jego przygotowanie sprawić może dużo przyjemności i pomysłów. W trakcie jego przygotowania wpadać można na różne koncepcje co do nadzienia czy "ubierania" jabłek w różne kreacje.