Bardzo dobre ciasto z dodatkiem gruszek. Szybkie i proste w przygotowaniu. Na niedzielę wyśmienite. Gruszki są bardzo ważne.
Nie mogą być twarde, ale też za bardzo miękkie. Duże jędrne ale soczyste. Można wybrać z odmian zimowych.Ciasto na niedzielę z gruszką
Potrzebujemy
- 300g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 180g drobnego cukru, nie cukru pudru,
- 120g roztopionego masła,
- 5-6 większych dojrzałych, ale nie przejrzałych gruszek,
- odrobinę soku z cytryny,
- foremka o rozmiarach 28x23cm.
- Gruszki obieramy i kroimy każdą wzdłuż na 4 części, skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Włączamy piekarnik do 180st.
- Białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem. Cukier dodajemy jak już piana będzie prawie sztywna po łyżce cały czas ubijając. Piana po ubiciu powinna wyglądać tak jak na bezy, czyli gęsta i lśniąca.
- Następnie dodajemy żółtka jajek i miksujemy do połączenia.
- Po czym wlewamy stopniowo roztopione letnie masło cały czas miksując.
- Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo i mieszamy tym razem delikatnie łyżką do połączenia.
- Masę wykładamy do foremki wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto układamy pokrojone gruszki, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Pieczemy 40-45 minut, albo do suchego patyczka.
Cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńTytuł mnie przyciągnął, bo szukam akurat ciasta na niedzielę:D Niech więc będzie z gruszką:)
OdpowiedzUsuń