Porady- pieczenie chleba

piątek, 26 listopada 2021

Ciasto na niedzielę z gruszką



Bardzo dobre ciasto z dodatkiem gruszek. Szybkie i proste w przygotowaniu. Na niedzielę wyśmienite. Gruszki są bardzo ważne.

Nie mogą być twarde, ale też za bardzo miękkie. Duże jędrne ale soczyste. Można wybrać z odmian zimowych. 



Ciasto na niedzielę z gruszką

Potrzebujemy

  • 300g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 180g drobnego cukru, nie cukru pudru,
  • 120g roztopionego masła,
  • 5-6 większych dojrzałych, ale nie przejrzałych gruszek,
  • odrobinę soku z cytryny,
  • foremka o rozmiarach 28x23cm.

  1. Gruszki obieramy i kroimy każdą wzdłuż na 4 części, skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Włączamy piekarnik do 180st.
  2. Białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem. Cukier dodajemy jak już piana będzie prawie sztywna po łyżce cały czas ubijając. Piana po ubiciu powinna wyglądać tak jak na bezy, czyli gęsta i lśniąca.
  3. Następnie dodajemy żółtka jajek i miksujemy do połączenia.
  4. Po czym wlewamy stopniowo roztopione letnie masło cały czas miksując.
  5. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo i mieszamy tym razem delikatnie łyżką do połączenia.
  6. Masę wykładamy do foremki wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto układamy pokrojone gruszki, delikatnie wciskając je w ciasto.
  7. Pieczemy 40-45 minut, albo do suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. Tytuł mnie przyciągnął, bo szukam akurat ciasta na niedzielę:D Niech więc będzie z gruszką:)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację