Porady- pieczenie chleba

sobota, 27 czerwca 2020

Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach


Św. Hildegarda z Bingen tak pisała  o orkiszu cyt:
„Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe,
tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”

Orkisz św. Hildegardy to odmiany prastare. Orkisz nie jest pszenicą. Na rynku jest wiele odmian pseudo orkiszu jako krzyżówka pradawnego orkiszu z pszenicą. Jest tworzona po to aby zwiększyć jego wydajność.  Do najczystszych odmian orkiszu należą odmiany:

Schwabenkorn
Steiners Roter Tiroler,
Frankenkorn(Altgold x Rouquin),
Ostro
Oberkulmer Rotkorn,

Zakwas zamrożony i ususzony. Powrócę do niego jesienią. Upiekłam chleb z mąki, która jest z odmiany orkiszu  Schwabenkorn.
To mój ulubiony chleb na lato. Chleb prosty i szybki do zrobienia o dość dużej hydracji w granicach 80%
Bardzo smaczny jeden pachnący maślanką, drugi marchewką. Oba zachowują długo świeżość.
Żeby mi się nie znudziło na bazie tego przepisu będę piekła chleb z różnymi dodatkami takimi jak: szpinak, młode buraczki lub sok z nich, z jabłkiem dynią itp. Co byście powiedzieli aby upiec z dodatkiem musu z malin? Byłby świetny na śniadanie z masłem i białym serem lub dżemem.
  


Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy na maślance

2 Foremki o rozmiarach: 30x12
Potrzebujemy
  • 1100g mąki orkiszowej jasnej typ 630 / mąka z ziarna Schwabenkorn lub innej odmiany pradawnych zbóż /
  • 21g soli
  • 21g świeżych drożdży
  • Odrobinę cukru do rozczynu
  • 900g maślanki
1.      Mąkę przesiewamy do miski robimy dołek kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i maślanki. Czekamy aż drożdże się uaktywnią.
2.      Następnie dodajemy sól i stopniowo maślankę.
3.      Wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie aż będzie odchodzić od rąk i miski.
4.      Wyrobione ciasto przykrywamy folia i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około 1,5 godziny
5.      Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem  co komu smakuje.
6.      Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki.
7.      Wkładamy ciasto do foremki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
8.      Pieczemy w naparowanym piekarniku  w temp.240st przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st pieczemy przez 30 minut. Ostatnie 10 minut dopiekamy w tem.210st.
9.      Chleb po upieczeniu powinien być rumiany i lekki z dobrze przypieczonym spodem.




Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy z marchewką  
2 Foremki o rozmiarach: 30x12

Potrzebujemy
  • 1100g mąki orkiszowej jasnej typ 630 / mąka z ziarna Schwabenkorn lub innej odmiany pradawnych zbóż /
  • 200g startej marchewki na średnich oczkach tarki,
  • 21g soli
  • 21g świeżych drożdży
  • Odrobinę cukru do rozczynu
  • 800-850g wody letniej,
1.      Mąkę przesiewamy do miski robimy dołek kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i wody. Czekamy aż drożdże się uaktywnią.
2.      Następnie dodajemy sól i stopniowo wodę.
3.       Dodajemy startą marchew, wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie aż będzie odchodzić od rąk i miski.
4.      Wyrobione ciasto przykrywamy folią i czekamy aż podwoi objętość, zajmuje to około 1,5 godziny
5.      Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem  co komu smakuje.
6.      Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki.
7.      Wkładamy ciasto do foremki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
8.      Pieczemy w naparowanym piekarniku  w temp.240st przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st pieczemy przez 30 minut. Ostatnie 10 minut dopiekamy w tem.210st.
9.      Chleb po upieczeniu powinien być rumiany i lekki z dobrze przypieczonym spodem.

9 komentarzy:

  1. Jakie piękne , szczególnie ten marchewkowy mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ciekawe jak by wyszedł na sodzie zamiast drożdży A swoją drogą właśnie od kilku dni mam ochotę na zakup mąki orkiszowej i zrobienie zakwasu oraz kilku wypieków nie koniecznie z zakwasem związanych Może placki Proziakami zwane Myślałem o kupnie mąki ale może Ty mi podpowiesz gdzie takową warto kupić Pozdrawiam serdecznie po starej znajomości udostępniając wpis na fb

    OdpowiedzUsuń
  3. O witaj!mąkę kupuję tutaj https://mlyn-kopytowa.pl/ Nie piekłam nigdy chleba na sodzie ale możesz próbować. Natomiast proziaki piekłam były pyszne, gdzieś tam są u mnie na profilu.
    Dziękuje i pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super tylko szkoda że nie na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień Dobry, jak jest w opisach hasło "zaparowany piekarnik" to jak rozumiem piekarnik z funkcją pary i program pieczenie chleba sprawdzi się? Pozdrawiam, mam zamiar wrócić do pieczenia chleba w weekendy po kilku latach przerwy i zacznę od tego na drożdżach, bo starego zakwasu nie zachowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ola, nie musi być piekarnik z funkcją pary! Wystarczy jak na dole piekarnika postawisz naczynie z wodą wyjmiesz po 15 minutach pieczenia lub wrzucisz kilka kostek lodu na dno piekarnika na początku pieczenia i ponownie po 10 minutach. Pozdrawiam również i życzę udanych wypieków.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jak tylko kupię zakwas to powrócę do przepisów, z których piekłam chleby ( oczywiście z Pani bloga). Chyba najczęściej piekłam chleb "bliźniak" (?) taka nazwa mi gdzieś świta.

      Usuń
  6. Czy wyjdzie z mąki wyższego typu? Orkiszowa 2000? Szukam chleba z niskim IG.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam pieczenia chleba z mąki orkiszowej pełnoziarnistej na drożdżach, tylko na zakwasie.
      https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2022/08/chleb-orkiszowy-na-zakwasie-z-kasza.html#more proponuję ten przepis.
      Mąkę orkiszową jasną zastąp pełnoziarnistą. Na dodatek kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny. Zamiast melasy możesz dodać miód albo całkowicie pominąć.


      Usuń

i poczekaj na jego moderację