Przepyszny torcik marchewkowy. To ciasto z powodzeniem może
zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć!
Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję „dodać mu skrzydeł”, czyli wmieszać w krem kilka łyżek bitej śmietany.
Ciasto najlepsze na drugi nawet trzeci dzień.
Inspiracją do wykonania tego torciku był przepis na ciasto marchewkowe z tej strony klik.
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym
Potrzebujemy na ciasto
·
280g mąki pszennej,
·
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
·
2 płaskie łyżeczki sody,
·
2 łyżeczki przyprawy piernikowej.
·
280g cukru,
·
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub
ekstrakt waniliowy,
·
4 jajka,
·
280g startej marchwi / na tarce do ziemniaków /,
·
175g roztopionego masła,
·
100g pokrojonych orzechów włoskich.
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i przyprawą piernikową. Odstawiamy.
Do oddzielnej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie
dodajemy startą marchew, potem stopniowo mąkę i mieszamy. Na koniec schłodzone roztopione masło i
orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy
ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś
30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy do
suchego patyczka.
Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu.
Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu.
Krem
·
250g serka mascarpone,
·
200g gorzkiej czekolady,
·
3 łyżki z górką cukru muscovado.
Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę z
cukrem w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu dodajemy do serka i dokładnie
mieszamy.
Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Dekorujemy dowolnie.
Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Dekorujemy dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację