Porady- pieczenie chleba

czwartek, 29 listopada 2018

Leżakujące ciasto z koniakiem i wiśniami



To jest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam!
W cieście nie czuć alkoholu,
wyparował i wierzcie mi, bardziej ciasto można poczuć w biodrach niż w głowie, jak za dużo zjemy😃.
Ciasto powinno leżakować 2-3 tygodnie. Ten czas jest konieczny aby nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie.
To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, jest przygotowane na długo przed świętami a to oszczędność tak cennego czasu, którego nam brakuje w tym okresie przedświątecznym.



Ciasto z koniakiem i wiśniami

Składniki:
  • 250g miękkiego masła,
  • 250g cukru trzcinowego,
  • 6 żółtek,
  • 250g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200ml letniego mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g czekolady, najlepiej dobrej gorzkiej,
  • 100g zmielonych migdałów,
  • 6 ubitych na pianę białek,
  • 1 szklankę lub więcej suszonych miękkich wiśni,
  • ¼ litra dobrego koniaku.
Wykonanie:
1.      Utrzyj masło z cukrem, dodawaj kolejno:
·        Żółtka,
·        mąkę z proszkiem,
·        mleko stopniowo,
·        utartą na tarce czekoladę,
·        migdały,
·        i na końcu wmieszaj wiśnie i ubitą pianę z białek.
Użyłam  małej tortownicy o średnicy 16cm i foremki o rozmiarach 27x18 Możemy użyć dowolnych foremek np. w kształcie choinki czy gwiazdy.
Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp.160-170st. do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, nasączamy ciasto koniakiem. Można to zrobić łyżeczką, strzykawką ale najlepiej użyjmy szklanej butelki z atomizerem, wówczas alkohol rozprowadzimy równo na cieście.
Ciasto pakujemy w folię spożywczą i zostawiamy do leżakowania, najlepiej w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację