Porady- pieczenie chleba

piątek, 27 kwietnia 2018

Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem



Chleb z najwyższej półki, mercedes pierwszej klasy! 
Jestem nadzwyczaj skromna i krytyczna w ocenie własnych chlebów. Jednak w przypadku tego chleba nie będę skromna i pójdę na całość. Ten chleb zasługuje na medal!!!. Tylko kto mi go przyzna 😃



Z tej ilości mąki i dodatków, otrzymamy 2 podłużne chlebki. Spokojnie możecie je upiec na blasze z piekarnika, albo użyjcie połowy składników.


Ciasto do chlebów pieczonych z mąki białej pszennej, orkiszowej czy chleby mieszane pszenno – żytnie, które chcemy uformować w bochenek, powinno być dobrze wyrobione, odgazowywane w trakcie fermentacji / wstępnego wzrostu / i odpowiednio formowane w okrągły lub podłużny bochenek, przed ostatecznym rośnięciem ciasta.
Od chwili połączenia składników, co najmniej 10 minut wyrabiamy ciasto ręcznie lub mechanicznie co trwa to nieco krócej.
Ja wyrabiam ręcznie, ciasto powinno odchodzić od rąk i miski! To jest ważne!
Potem w czasie 2,5 do 3 godzin, dwa razy odgazowywanie, czyli składanie ciasta banalnie proste a następnie formowanie w bochenek. Formowanie ciasta w bochenek tym razem podłużny nie jest trudne, zerknijcie na zdjęcia.
Następnie, ostateczne wyrastanie ciasta w koszyczku, które z reguły powinno trwać, około 90 minut, z niesprzyjających warunkach około 2 godzin.


Jeszcze jedna, ważna informacja. Jeśli chcemy upiec chleb orkiszowy z mąki białej, powinniśmy dodać do wypieku mąkę pszenną chlebową. Chleb z samej mąki orkiszowej co prawda uda się ale końcowy wypiek nie spełni naszych oczekiwań. Chleb może wyglądać na niewyrośnięty.
Mąka orkiszowa jest mało wzrostowa i najlepsze efekty, otrzymamy łącząc ze sobą mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej pełnoziarnistej, da najlepsze efekty, kiedy poddamy ciasto 3-stopniowej fermentacji w czasie 24 godzin.



Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem

Na zaczyn

  • 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki orkiszowej białej, 
  • 200g wody,
  • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum12 godzin.

Ciasto właściwe - składniki
  
  • Cały zaczyn, około 500g,
  • 400g pomidorów z puszki zmiksowanych,
  • 350g mąki orkiszowej białej, 
  • 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
  • 1 łyżka miodu,
  • sezam czarny, w/g uznania,
  • sól około 15g,
  • dodatkowo - mąka do podsypywania w trakcie przekładania i formowania ciasta.

Ciasto właściwe - wykonanie
  
  1. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.
  2. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
  3.  Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
  4. Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
  5. W czasie tych 3 godzin:
    • Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
    • Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
    • W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
    • Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.
    • Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką
 Uwagi!
Odgazowywanie i składanie ciasta.
Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.
Formując bochenek staramy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta.
  

7 komentarzy:

  1. Witam, mam make razowa orkiszowa, niestety nie wiem jak przebiega metoda trojfazowa. Czy na mace razowej tez ladnie wyrosnie czy raczej nie bardzo? Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na odpowiedz😁
    I jak opisalaby pani konsystencje zblendowanych pomidorow. Mamy wlasne pomidorki zagotowane w sloikach i od lat je robimy, wiec nawet nie wiem jak wygladaja te z puszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. looschoo, z mąka orkiszowa razowa + pulpa z pomidorów to niezbyt dobry pomysł! Ta mąka jest zbyt ciężka aby dodatkowo ja obciążać. Z tej mąki możesz zrobić chleb razowy metoda trójfazową. Metoda trójfazowa polega na prowadzeniu ciasta przez 24 godziny / 12 + 8 + 4 godziny/ maka i woda może być w równych proporcjach. Np
      1. 1 -2 łyżki zakwasu, 150g mąki orkiszowej, 150g wody = 12 godzin
      2. 150g mąki orkiszowej, 150g wody = 8 godzin
      3. 150g mąki orkiszowej, 150g wody = 3-4 godziny

      Otrzymasz ponad 900g ciasta zakwaszonego!

      Ciasto właściwe:
      900g ciasta zakwaszonego
      od 200-450 mąki orkiszowej
      woda musisz sama wyczuć aby ciasto było konsystencji wyrobionej gliny
      2% soli na każdy kilogram mąki użyty do wypieku / w tym przypadku jakieś 18g jeśli użyjesz górna granicę mąki do c.właściwego czyli 450g./
      To taki przykład podstawowego ciasta z mąki orkiszowej razowej jak i żytniej razowej.
      Zawsze możesz użyć trochę ziaren.


      Ten chleb pomidorowy możesz upiec na zwykłej mące pszennej dodając do zaczynu mąkę orkiszową pełnoziarnistą a do ciasta właściwego zwykłą pszenną nawet tę o niskim typie.
      Wtedy spokojnie możesz dodać pulpę z pomidorów. W cieście właściwym, jak pewnie zauważyłaś nie ma wody, zastępują ją pomidory.Ja dobrze pamiętam moja pulpa miała konsystencję gęstej śmietany. Odmierz odpowiednią ilość swoich pomidorów i dodawaj stopniowo. Zawsze możesz dodać jej mniej lub jeśli będzie bardzo gęsta dolejesz do ciasta odrobinę wody.

      Usuń
    2. Aha, po prostu blednie zrozumialam, ze mozna ten chleb zrobic na mace orkiszowej pelnoziarnistej, tyle ze prowadzac go metoda trojfazowa...
      Dziekuje za wszystkie objasnienia, bardzo mi sie przydadza☺
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Medal to ja Ci przyznam i nie tylko za ten chleb,ale za całokształt Twojej pasji i twórczości.Kochasz to co robisz i to widać na każdym kroku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie siedzi w piekarniku...troche to trwalo nim sie za niego zabralam. Ciasto wydawalo mi sie za rzadkie wiec dosypalam wiecej maki i dodalam soli. Ladnie roslo, ale z koszykami to ja chyba rozwod wezme. Przykleja mi sie do nich ciasto i jak z nich na blaszke wykladam to mi sie strasznie rozplaszczyly. Jeden sie bardziej zgarnal i poszedl w gore. Takze chyba jestem skazana na foremki bo koszyki mnie nie lubia...zobaczymy jak beda smakowac i czy w przekroju beda ladne dziury. ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz wyprobowalam pietke na goraco z maselkiem��ladnie wyrosniety, skorka chrupiaca, lekko czuc pomidorami na zimno powinny byc bardziej wyczuwalne. Na pewno upieke ponownie, bo fajnie sie z tym ciastem pracowalo. Tylko, jak pisalam wyzej, na wyrastanie dam do foremek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. looschoo, ja koszyczek wykładam tetrą / pieluszką tetrową/ i posypuję mąką. Nigdy mi się nie przykleja! Wypróbuj! Chleb nawet jak się rozpłaszczy to musi się podnieść, jeśli blacha i piekarnik są dobrze nagrzane. Zawsze nagrzewaj piekarnik do wyższej temp. niż w przepisie. Po włożeniu ciasta od razu zmniejsz do takiej jaka jest w przepisie. Mam nadzieję, że chlebek się udał. Szkoda, że go nie widzę:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację