Wszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem.
Pozostało mi dość dużo marchwi, więc ukisiłam ją w niedużym naczyniu szklanym tak na próbę. Szatkowana kiszona marchew jest bardzo, bardzo smaczna a jej zastosowanie w kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze!
Jest kilka sposobów aby ukisić marchew.
- Samą marchew wg przepisu poniżej.
- Marchew pokrojoną w plastry czy słupki ułożoną w naczyniu i zalaną solanką.
- Przy okazji kiszenia kapusty, układając startą marchew między warstwami kapusty.
- Można również do startej marchwi dodać uszatkowanej kapusty w proporcji 1 część kapusty na 2 a nawet 3 części marchwi. Wtedy otrzymamy kiszoną marchewkę z dodatkiem kapusty.
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem
Kiszona marchew z natką pietruszki i jabłkiem
• 2kg marchwi / waga po obraniu /,
• 40g soli kamiennej,
• Pęczek natki pietruszki,
• Kawałek startego chrzanu,
• 2-3 jabłka winne bez gniazd, pokrojone na ćwiartki.
W taki sposób jeszcze nie kisiłam więc spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńwitam ... ciesze sie niezmiernie , ze znalazlam Pani blog, uwielbiam kiszone warzywa ..dziekuje za wspanialy przepis .. Ala ..
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Chrzanu już nie ukopię, jest za zimno. Można by go zastąpić np.korzeniem imbiru, albo wrzucić 2-3 ząbki czosnku? Aga.
OdpowiedzUsuńAga, chrzan możesz pominąć. Możesz dodać kawałek imbiru albo czosnek. Mnie jakość nie pasuje czosnek i marchew ale 2-3 ząbki nie zaszkodzi.
UsuńDanusiu na pewno wypróbuję, wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuń