Porady- pieczenie chleba

piątek, 4 listopada 2016

Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni




Do tostów, grzanek, zapiekanek. Wyjątkowo smaczny w kolorze jesiennych liści za sprawą dyni a mąka z pszenicy durum wzmocniła kolor i sprawiła, że tosty czy zapiekanki są bardziej chrupiące. Polecam tym bardziej, że chleb tuż po wystudzeniu można pokroić w kromki i zamrozić. Ja nie zdążyłam bo został zjedzony w ciągu 3 dni :)


Suszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku.


Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią,
 z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni

Składniki

600g + 250g mąki orkiszowej jasnej, / 250g zostawiamy do drugiego etapu /,
150g mąki z pszenicy durum,
50g mąki z ususzonych i zmiksowanych całych pestek dyni,
160g tartej na średnich oczkach dyni hokkaido,
30g świeżych drożdży,
625g ciepłego mleka,
1 łyżka miodu,
20g soli himalajskiej.

Etap I

1. Robimy rozczyn z drożdży i odrobiny mleka.
2. Do reszty mleka dodajemy miód, startą dynię i sól.
3. Przesiewamy do miski połączone mąki: 600g orkiszowej, durum i pestek dyni.
4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą.
5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne.
6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości u mnie 35 minut.

Etap II

1. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe 250g mąki.
2. Wyrabiamy do chwili aż będzie odchodzić od rąk i miski.
3. Dzielimy ciasto na 2 części i wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką 2 foremek o rozmiarach 12x25cm.
4. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto zapełni foremki. U mnie urosło po 35 minutach.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st. Zmniejszamy temp. po 20 minutach do 190st. i dopiekamy jeszcze 30-40 minut.



6 komentarzy:

  1. Dzień dobry! Zamierzam upiec chleb na jutrzejsze śniadanie :) Jakiego typu mąki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam :) Pyszny, lekko słodki - idealny do sezonowych konfitur. To kolejny Twój chleb, który na stałe zagości w naszym domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata nam też smakował! Miło mi i dziękuję, że zechciałaś go przetestować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu a co zamiast 50 g mąki ze zmielonych pestek dyni?? Bo nie mam.. Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za odpowiedz :)
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiola zmiel zwyczajne pestki dyni albo słonecznika. Jeśli nie masz po prostu pomiń ten składnik i dodaj dla równowagi 50g mąki. Pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację