Porady- pieczenie chleba

poniedziałek, 19 września 2016

Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia

Chleb z dodatkiem mąki semoliny piekłam już nie raz. Pod tym linkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba. 
Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.  





Na zaczyn

30g zakwasu, / 1 łyżka /,
190g mąki żytniej typ 720,
230g wody.

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu na 12-14 godzin.

Do oddzielnej miseczki dodajemy
2 łyżki nasion chia,
100g wody

Mieszamy zawartość i przykrywamy miskę folią. 

Ciasto właściwe

450g zaczynu, całość,
namoczone nasiona z wodą,
200g mąki z pszenicy Durum,
500g mąki żytniej typ 720,
600g wody,
20g soli,

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy kilka minut.
Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut.
Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, o rozmiarach 20x11 i 24x13, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
U mnie ciasto rosło około 2 godziny i 40 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 240st. przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220st. i dopiekamy przez 30-35 minut.

2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę Danciu,że nadal publikujesz wpisy. Piekę z Tobą od 4 lat. Chlebek piękny, na pewna też go upiekę. Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. I am in fawct glad to reead this webpage posts which carries lots of helpful data,
    thanks for providing these kinds of data.

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację