Chleb z dodatkiem mąki semoliny piekłam już nie raz. Pod tym linkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.
Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.
Na zaczyn
• 30g zakwasu, / 1 łyżka /,
• 190g mąki żytniej typ 720,
• 230g wody.
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu na 12-14 godzin.
Do oddzielnej miseczki dodajemy
• 2 łyżki nasion chia,
• 100g wody
Mieszamy zawartość i przykrywamy miskę folią.
Ciasto właściwe
• 450g zaczynu, całość,
• namoczone nasiona z wodą,
• 200g mąki z pszenicy Durum,
• 500g mąki żytniej typ 720,
• 600g wody,
• 20g soli,
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy kilka minut.
Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut.
Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, o rozmiarach 20x11 i 24x13, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
U mnie ciasto rosło około 2 godziny i 40 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 240st. przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220st. i dopiekamy przez 30-35 minut.
Bardzo się cieszę Danciu,że nadal publikujesz wpisy. Piekę z Tobą od 4 lat. Chlebek piękny, na pewna też go upiekę. Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńI am in fawct glad to reead this webpage posts which carries lots of helpful data,
OdpowiedzUsuńthanks for providing these kinds of data.