Porady- pieczenie chleba

piątek, 24 czerwca 2022

Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami

 Weekendowa Piekarnia z 2009r. i przepis na Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami
Bułki są miękkie w środku, z chrupiącą skórką.

piątek, 17 czerwca 2022

Knekkebrød, norweski chlebek chrupki

Chlebek chrupki popularny był a może jeszcze jest nadal w krajach Skandynawii. W Norwegii jest pod nazwą Knekkebrød i pod taką był pieczony w 2014r. w czerwcowej piekarni prowadzonej  przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami w której brałam udział.

piątek, 10 czerwca 2022

Zupa z dzikiego szczawiu

Szczaw jak wiele innych dzikich jadalnych roślin został „przeniesiony” przez człowieka z naturalnego środowiska do kontrolowanych upraw.

środa, 1 czerwca 2022

Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą


Mięta jest znana od czasów starożytności. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, które z łatwością wyczytacie w sieci. Jest 40 gatunków mięty. Obecnie na rynku jest mięta pieprzowa jedna z najbardziej popularnych. Sprzedawana w pęczkach, w doniczkach też widziałam.