Przepis na sałatkę dostałam od Pani Zosi z Podkarpacia. Serdeczne dzięki:) Znam jej smak, zajadam się nią, co najmniej trzeci sezon zimowy.
Jest rewelacyjna! Nie przypuszczałam, że z tak prostych składników, można zrobić coś tak pysznego!Bardzo polecam. Przy czym przepis jest niesamowicie precyzyjny. Musimy jednak pamiętać, żeby sałatka była dość ścisło ułożona w słoikach. W słoiku są dwie warstwy, ogórki z papryką, a na nich cebula, czosnek i liście selera. Grubość warstwy cebuli rozkładamy w zależności od wielkości słoika.
Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy
Na sałatkę
- 4kg ogórków, najlepsze nieduże,
- 2 czerwone papryki lub żółta i czerwona.
Ogórki kroimy w plasterki. Nie obieramy ale wcześniej je myjemy i wycieramy do sucha. Z papryki wydrążamy gniazda i kroimy w paski 2-3cm. Mieszamy i napełniamy słoiki do ¾ wysokości.
Zalewa / szklanka 250ml /
- 500ml wody,
- 5 szklanek cukru,
- 3 szklanki octu 10%,
- garść liści selera,
- 5 sztuk cebuli,
- 1/3 szklanki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka kulek pieprzu,
- 1 torebka kurkumy, 20-25g.
Cebulę kroimy wzdłuż na pół i siekamy drobno w piórka lub pół talarki, wkładamy do miski z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Drobno kroimy liście selera. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i soli.
Na wrzątek wrzucamy pokrojona cebulę, czosnek, pieprz i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony seler i wsypujemy kurkumę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Zalewę przecedzamy przez sito.
Cebulę z czosnkiem i liśćmi selera z zalewy rozkładamy do słoików na wcześniej umieszczone ogórki. Słoiki uzupełniamy płynem z przecedzonej zalewy, od czasu do czasu mieszając, aby kurkuma nie osiadała na dnie garnka. Uzupełniamy słoiki zalewą do chwili aż płyn delikatnie przykryje zawartość w słoiku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację