Podstawowy przepis na ciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne.
Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku.Jabłecznik z mrożoną cytryną
23. 05.2014 | 07:59
Składniki
- 280g mąki orkiszowej jasnej,
- 160g cukru,
- 250g miękkiego masła,
- 6 jajek,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 większych jabłek,
- 1 zamrożona cytryna,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie
1. Użyłam ręcznego miksera.
2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta.
3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy papierem.
4. Jabłka obieramy, kroimy na pół wykrawamy gniazda nasienne i nacinamy wierzch jabłek w paski.
5. Nagrzewamy piekarnik do temp.170-175st.
6. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
7. Miękkie masło miksujemy z miałkim cukrem / może być puder / do białości.
8. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując.
9. Cytrynę wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce do jarzyn o średnich oczkach. Ze skórą, pestkami i dodajemy do zmiksowanej masy. Nie czekamy aż nabierze temp. pokojowej.
10. Wlewamy wanilię i łączymy razem.
11. Masa po dodaniu cytryny lekko się rozluźni, wówczas stopniowo partiami dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
12. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy i wciskamy delikatnie połówki jabłek, których wierzch posypujemy cukrem kryształem.
13. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja z zamrożoną cytryną :) Koniecznie musimy przetestować przepis!
OdpowiedzUsuń