Porady- pieczenie chleba

niedziela, 3 stycznia 2021

Jabłecznik z mrożoną cytryną


Podstawowy przepis na ciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne.

Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku.



Jabłecznik z mrożoną cytryną

23. 05.2014  |  07:59

Składniki

  • 280g mąki orkiszowej jasnej,
  • 160g cukru,
  • 250g miękkiego masła,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 większych jabłek, 
  • 1 zamrożona cytryna,
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie

1. Użyłam ręcznego miksera.

2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta.

3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy papierem.

4. Jabłka obieramy, kroimy na pół wykrawamy gniazda nasienne i nacinamy wierzch jabłek w paski.

5. Nagrzewamy piekarnik do temp.170-175st.

6. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

7. Miękkie masło miksujemy z miałkim cukrem / może być puder / do białości.

8. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując.

9. Cytrynę wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce do jarzyn o średnich oczkach. Ze skórą, pestkami i dodajemy do zmiksowanej masy. Nie czekamy aż nabierze temp. pokojowej.

10. Wlewamy wanilię i łączymy razem.

11. Masa po dodaniu cytryny lekko się rozluźni, wówczas stopniowo partiami dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

12. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy i wciskamy delikatnie połówki jabłek, których wierzch posypujemy cukrem kryształem.

13. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.


3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa opcja z zamrożoną cytryną :) Koniecznie musimy przetestować przepis!

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację