Porady- pieczenie chleba

czwartek, 23 lutego 2023

Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado

Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego.
Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury.

wtorek, 14 lutego 2023

Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej z konfiturą z pomarańczy

To przepis z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Nie raz już piekłam z tego przepisu, tym razem dodałam inne nadzienie. To wyborne pączki, jak napisała autorka.

czwartek, 2 lutego 2023

Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym


Kolejny chleb na fermencie owocowym, tym razem z tartą marchewką pieczony w foremce. Ostatecznie wyrastał nie w lodówce, ale w piekarniku z włączona żarówką. Spróbowałam po raz kolejny aby się upewnić, że ten poprzedni nie był tylko jakimś kulinarnym przypadkiem.