Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego.
Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury.
Porady- pieczenie chleba
▼
czwartek, 23 lutego 2023
Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado
wtorek, 14 lutego 2023
Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej z konfiturą z pomarańczy
To przepis z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Nie raz już piekłam z tego przepisu, tym razem dodałam inne nadzienie. To wyborne pączki, jak napisała autorka.
czwartek, 2 lutego 2023
Chleb orkiszowy z marchewką na fermencie owocowym
Kolejny chleb na fermencie owocowym, tym razem z tartą marchewką pieczony w foremce. Ostatecznie wyrastał nie w lodówce, ale w piekarniku z włączona żarówką. Spróbowałam po raz kolejny aby się upewnić, że ten poprzedni nie był tylko jakimś kulinarnym przypadkiem.