Chleb z 3 rodzajów mąk. Idealny do mrożenia. Pokrojone i
szczelnie zapakowane kromki będą żelaznym zapasem na śniadanie.
Ciasto wyłożyłam do 2 foremek o rozmiarach 36x12 i 20x12. W
zależności od wielkości kromek, możemy użyć foremek o nieco mniejszych
rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności
od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut.
Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami.
Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami.
Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie i nie powinno
nigdzie popękać.
Dziękuję za wspólne pieczenie w kwietniowej piekarni.
Tostowy z dodatkiem mąki z pszenicy durum, orkiszowej i sezamu
Składniki
- 500g mąki pszennej chlebowej,
- 150g mąki orkiszowej jasnej,
- 150g mąki z pszenicy Durum,
- 5-6 łyżek prażonego sezamu
- 40g świeżych drożdży,
- 600g ciepłego mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- 10g soli himalajskiej,
- Robimy zaczyn z drożdży i odrobiny mleka.
- Do miski wsypujemy mąki i sezam mieszamy do połączenia.
- Do mleka dodajemy miód olej i sól.
- Do wymieszanych mąk z sezamem dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, olejem i solą.
- Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
- Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, na co najmniej 60 minut.
- Ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych foremek.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Pieczemy w temp. 200st. przez około 40 minut.