tag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post3702657295648952204..comments2024-03-12T19:18:55.958+01:00Comments on Leśny Zakątek: Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką danahttp://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-109217296931279042020-02-10T19:13:52.626+01:002020-02-10T19:13:52.626+01:00Pewnie użyłaś zwykłej mąki typ 720. Mąka pytlowa j...Pewnie użyłaś zwykłej mąki typ 720. Mąka pytlowa jest inaczej robiona. Do ciasta właściwego powinnaś dodać więcej wody.Czy tak zrobiłaś? danahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-19649295545333399372020-02-08T23:54:04.956+01:002020-02-08T23:54:04.956+01:00Przed chwilą zrobiłam zaczyn do tego chleba ,ale w...Przed chwilą zrobiłam zaczyn do tego chleba ,ale wyszedł mi strasznie gęsty...-jaka powinna być właściwa konsystencja tego zaczynu , bo nawet wodę zważyłam bo podane było w gramach ,a nie w ml. Do tej porey moje zaczyny miały konsystencje śmietany ,a tu wyszedł kit!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11096038369330710006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-5476232695821709472019-01-16T12:23:22.592+01:002019-01-16T12:23:22.592+01:00Dziękuję :)Dziękuję :)Mariannahttps://www.blogger.com/profile/11158043778592163171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-15482765473216243102019-01-16T11:21:23.523+01:002019-01-16T11:21:23.523+01:00Oczywiście, ale o zbliżonym typie, czyli np. mąka ...Oczywiście, ale o zbliżonym typie, czyli np. mąka pszenna typ 650, zamiennik mąka orkiszowa typ najlepiej 630. Można również dodać dowolną mąkę orkiszową np.pełnoziarnistą jednak trzeba dodać więcej wody. Każda mąka o większej ilości popiołu wchłania więcej wody. Zamieniając takie same ilości mąki w danym przepisie na mąki o innym typie musimy regulować ilość wody na + lub -.Pozdrawiamdanahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-7559535658789351102019-01-16T09:54:48.689+01:002019-01-16T09:54:48.689+01:00Danusiu
Czy dodając zamiennie mąkę orkiszową to d...Danusiu<br />Czy dodając zamiennie mąkę orkiszową to dodać w takiej samej ilości jak pszennej?<br />Pozdrawiam i dzięki za Twoje przepisy ,wyjaśnienia -wszystko jest super!<br />MariannaMariannahttps://www.blogger.com/profile/11158043778592163171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-77434262507947915682019-01-15T10:20:16.587+01:002019-01-15T10:20:16.587+01:00Dziękuję :).Dziękuję :).An etkahttps://www.blogger.com/profile/05115398548960370281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-69901453980559115942019-01-15T07:01:03.379+01:002019-01-15T07:01:03.379+01:00Na stronie mają telefon, zadzwoń do nich to dadzą ...Na stronie mają telefon, zadzwoń do nich to dadzą Ci wykaz sklepów, gdzie można kupić. Kiedyś miałam taki wykaz. Swoje mąki dostarczali do sklepów w woj.mazowieckim. <br />Może tutaj / bo nie wiem gdzie mieszkasz /nalazłam sklep internetowy http://bagpol.inkontrahent.pl/inkontrahent.php?rg=645&q=&g=0&m=4643 Pozdrawiamdanahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-22229768442280814142019-01-14T21:53:56.097+01:002019-01-14T21:53:56.097+01:00Witam,
Weszłam na stronę Młyna Braci Górskich, ale...Witam,<br />Weszłam na stronę Młyna Braci Górskich, ale tam jest informacja, że mąk należy szukać w sklepach. Rozumiem, że nie można ich kupić w sprzedaży internetowej?An etkahttps://www.blogger.com/profile/05115398548960370281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-52117340039878947612019-01-14T18:51:45.282+01:002019-01-14T18:51:45.282+01:00Mąka zwykła pszenna jest bezwartościowa, trochę le...Mąka zwykła pszenna jest bezwartościowa, trochę lepsza ta ekologiczna ale tylko dlatego, że nie używa się pestycydów. Natomiast mąka orkiszowa jest zdecydowanie lepsza, ziarna mają twardszą łuskę, w rezultacie zboże jest odporne na choroby. Nie używa się pestycydów. To tak w skrócie.<br />Chleb z samej mąki orkiszowej jasnej, jest mniej pulchny. Jeśli upieczesz chleb ze zwykłej mąki pszennej i z tego samego przepisu chleb z mąki orkiszowej o zbliżonym typie, zobaczysz wówczas różnicę. Dlatego jeśli jest w sprzedaży chleb z mąki orkiszowej to większy dodatek stanowi mąka zwykła pszenna. Ja bardzo lubię chleby z mąki żytniej jasnej. Czasami dodaję mąkę orkiszową typ 750, i takiej też używam na co dzień w domu do wszystkiego. Przepisy, które dodaję dla bloga są archiwalne i dość często występuje w nich mąka zwykła pszenna jako dodatek do żytniej. Zawsze można zmienić na orkiszową. Na Twoje pytanie odpowiadam: Tak z powodzeniem możesz używać do wypieku chleba maki żytniej i dodatek mąki orkiszowej. Możesz również piec chleby tylko żytnie z mąki jasnej. Możesz również dodawać różnego rodzaju mąki typu: jaglana, gryczana, owsiana itp jako dodatek do wypieku ale nie więcej niż około 3% ogólnie użytej mąki do wypieku chleba. Czyli jeśli użyjesz do wypieku w sumie 1kg mąki, to dodatek jednej z tych mąk powinna wynosić 30g.<br />Podsumujmy: mąki żytnie o różnych typach, orkiszowe również jasne i pełnoziarniste, oraz te bezglutenowe jako dodatki aby nie było za nudno w kuchni:)<br />Pozdrawiam<br />danahttps://www.blogger.com/profile/15386836979095912921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7703569772412839805.post-4898509219256903872019-01-14T17:37:45.793+01:002019-01-14T17:37:45.793+01:00Przepis prosty i przejrzysty ,piekę chleb na zakwa...Przepis prosty i przejrzysty ,piekę chleb na zakwasie ponad 10 lat pytlowego jeszcze nie próbowałam tak się zastanawiam jaką mąką zastąpić mąkę pszenną jest mało wartościowa proszę o pomoc czy może to być np. któraś z mąk orkisz?basia629https://www.blogger.com/profile/10167725170339608212noreply@blogger.com